Co to jest KAC? Jak działa klin?

Co to jest KAC?

KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głównym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest alkohol etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrówkowy (HCHO). Wśród różnych alkoholi które nabywamy w sklepie różny jest procentowy udział alkoholu metylowego. Ranking najzdrowszych, czyli z najmniejszą zawartością alkoholu metylowego, spośród najczęściej spożywanych trunków wygląda następująco:

  • Spirytus
  • Wódka czysta
  • Wódki kolorowe
  • Whiski
  • Koniak
  • Wino

Tak więc najlepiej będziemy się czuli po domowej wódeczce zrobionej ze spirytusu, a najgorzej, jeżeli wypijemy proporcjonalnie dużo wina. Nie polecam wódek amerykańskich czy niemieckich. Najlepsze są krajowe albo rosyjskie (jeśli z pewnego źródła).

Dlaczego KAC pojawia się dopiero następnego dnia?

Odpowiedzialna za to jest wątroba która priorytetowo traktuje etanol. Dopiero kiedy zakończy skomplikowany proces biochemiczny przeróbki etanolu na kwas octowy (CH3COOH) zajmuje się metanolem. Produktem metabolizmu metanolu jest kwas mrówkowy odpowiedzialny za najcięższe dolegliwości związane z Kacem.

To jest również odpowiedź na pytanie dlaczego Kaca można leczyć strzelając klina. Dostarczenie organizmowi niewielkich ilości etanolu zahamuje na pewien czas rozkładu metanolu. Klin zapobiega gromadzeniu się większych ilości kwasu mrówkowego poprzez opóźnienie rozkładu metanolu.

Zobacz nasze sposoby na KACa...